Hypotheekrente aftrek stopt

U mag de rente die u voor uw hypotheek betaalt aftrekken bij uw belastingaangifte. Daardoor betaalt u belasting over een lager inkomen. Dat scheelt behoorlijk. De renteaftrek is wel aan regels gebonden. Eén van de regels is dat u de hypotheek gebruikt voor het kopen, verbouwen of onderhouden van een eigen woning of voor de afkoop van erfpacht.

Voor of na 2013 afgesloten?

  • Is uw hypotheek in 2013 of later afgesloten? Dan mag u de rente alleen aftrekken als u een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek heeft.
  • Is uw hypotheek voor 2013 afgesloten? Dan mag u bij andere hypotheekvormen de rente blijven aftrekken, bijvoorbeeld bij de aflossingsvrije hypotheek en de spaarhypotheek.

Maximaal 30 jaar

  • U mag de hypotheekrente maximaal 30 jaar aftrekken (deze afspraak geldt sinds 1 januari 2001). Heeft u een hypotheek van voor 2001? Dan mag u de hypotheekrente tot uiterlijk 2031 aftrekken.

  • Verhoogt u een hypotheek die voor 2013 is afgesloten? Ook dan is de rente die u betaalt voor de verhoging maximaal 30 jaar aftrekbaar, maar moet dat meerdere wel via een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek gefinancierd worden.

Kijk voor alle regels rond hypotheekrenteaftrek op de website van de Belastingdienst.

Meer weten?

Neem contact op met uw accountmanager.